Login firme   Inregistrare Firma
Legi/acte normative

 

 

NORME DE PREVENIRE SI STINGERE A INCENDIILOR

LA

LOCUINTE SI ANEXE GOSPODÃRESTI

 

1.     Luarea mãsurilor pentru preîntâmpinarea jocului copiilor cu focul în conditii si în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligatie a persoanelor care rãspund, potrivit legii, de cresterea, educarea si îngrijirea copiilor.

2.     Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu (în apropierea  locuintelor si anexelor gospodãresti, lângã depozitele de furaje, etc.) si pe timp de vânt este interzisã.

3.     Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement si în gospodãriile populatiei se face numai în locuri amenajate, în conditii si la distante care sã nu permitã propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, pãduri, plantatii sau la alte vecinãtãti.

4.     Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate (crematorii) ori pe terenuri pregãtite, cu luarea mãsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagãrii focului la vecinãtãti, asigurându-se supravegherea permanentã a arderii, precum si stingerea jarului dupã terminarea activitãtii.

5.     În locuintele de tip unifamilial sau în apartamentele blocurilor de locuit sau în boxele acestora amenajate la demisol sau subsol, carburantii sau alte lichide inflamabile pentru uz casnic se pãstreazã numai în ambalaje metalice special destinate, închise ermetic, în locuri protejate si fãrã a se depãsi cantitãtile admise prin reglementãri (25 litri).

6.     Recipientele cu gaze lichefiate, utilizate pentru necesitãti casnice, se amplaseazã, se pãstreazã si se utilizeazã numai în conditiile stabilite prin instructiuni specifice. Se interzice utilizarea recipientelor neomologate sau defecte, transvazarea improvizatã sau neautorizatã a gazelor petroliere lichefiate dintr-un recipient în altul si verificarea etanseitãtii cu flacãrã deschisã.

7.     Produsele, materialele si substantele combustibile se amplaseazã la distantã de sigurantã fatã de sursele de cãldurã ori se protejeazã astfel încât sã nu fie posibilã aprinderea lor.

8.     Se interzice folosirea sobelor si a altor mijloace de încãlzire defecte, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum si aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile.

9.     Verificarea, repararea, izolarea termicã si curãtirea periodicã a cosurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii.

10.  Materialele si substantele care prezintã pericol de autoaprindere se pãstreazã în conditii adecvate naturii lor, bine ventilate si luându-se mãsuri de control si preîntâmpinare a fenomenului de autoîncãlzire.

11.  Prevenirea aparitiei fenomenului de autoaprindere se urmãreste si la depozitarea furajelor si plantelor tehnice, conform reglementãrilor specifice.

12.  Amplasarea depozitelor de combustibili, furaje si plante tehnice se face la distante de sigurantã, astfel încât eventualele incendii produse la acestea sã nu pericliteze vecinãtãtile.

13.  Tratarea sau protejarea materialelor si elementelor de constructii combustibile si/sau a structurilor metalice din alcãtuirea constructiilor cu substante de termoprotectie ori ignifuge este obligatorie, potrivit reglementãrilor tehnice.

14.  Pentru efectuarea lucrãrilor de termoprotectie si ignifugare se utilizeazã numai produse avizate si agrementate tehnic, conform reglementãrilor specifice, iar persoanele care executã aceste operatiuni trebuie sã fie atestate potrivit dispozitiilor legale.

15.  Elementele de limitare a propagãrii focului, de izolare termicã si de etansare la fum si la gaze fierbinti din alcãtuirea constructiilor se mentin permanent în bunã stare, pentru a-si îndeplini rolul stabilit.

16.  Cãile de acces si de circulatie ale constructiilor de orice categorie trebuie astfel stabilite, dimensionate, realizate, dispuse, alcãtuite si marcate, încât sã asigure evacuarea persoanelor, precum si circulatia si orientarea rapidã a fortelor de interventie. Traseele destinate fortelor de interventie trebuie sã asigure circulatia personalului de interventie si sã fie prevãzute cu iluminat corespunzãtor.

17.  Asigurarea accesului si a circulatiei autospecialelor de interventie în zonele locuite, precum si intre localitãti este obligatorie conform reglementãrilor tehnice. În locurile mentionate trebuie sã se asigure cel putin un acces carosabil din drumurile publice si din drumurile interioare, amenajat, marcat, întretinut si utilizabil în orice anotimp.

18.  Cãile de acces si de circulatie se dimensioneazã potrivit reglementãrilor tehnice pentru autovehicule de tip greu, asigurând accesul autospecialelor de interventie.

19.  Prevederea si realizarea platformelor de acces de amplasare a autospecialelor de interventie si salvare de la înãltimi lângã constructii sunt obligatorii.

20.  Asigurarea cãilor de acces pentru autospecialele de interventie la sursele de alimentare cu apã în caz de incendiu si a posibilitãtilor de folosire a acestor surse în orice anotimp constituie o conditie de sigurantã la foc.

21.  La realizarea constructiilor amplasate pe aceeasi parcelã se vor respecta urmãtoarele distante de sigurantã: distanta între aceste clãdiri va fi egalã cu jumãtatea înãltimii celei mai înalte constructii dar nu mai putin de 3 metri, iar distanta între suprafetele vitrate ale unei constructii fatã de limita proprietãtii îngrãditã sau nu va fi de 1,90 metri.

22.  Sobele cu acumulare de cãldurã vor fi prevãzute cu fundatii proprii si nu vor fi amplasate direct pe pardoseala combustibilã sau pe grinzile de lemn ale planseelor.

23.  În încãperile cu pereti din materiale combustibile, portiunea de perete din dreptul sobei cu acumulare de cãldurã va fi înlocuitã cu o zidãrie din materiale incombustibile, care va depãsi marginile sobei cu 50 cm. Dacã aceastã solutie nu este posibilã, se va asigura o distantã de 50 cm. Între sobã si peretii combustibili neprotejati sau 38 cm fatã de cei protejati prin tencuire si zidãrie.

24.  Distanta de la partea superioarã a sobelor pânã la tavanul combustibil al încãperii, va fi de minimum 45 cm dacã este neprotejat si de 30-35 cm  când este protejat prin tencuire sau cu o placã de azbest de 0,5 cm grosime acoperitã cu tablã. Aceastã protectie trebuie sã depãseascã perimetrul sobei cu acumulare de cãldurã în toate directiile cu minimum 15 cm.

25.  Sobele fãrã acumulare de cãldurã (metalice, masini de gãtit) vor fi utilizate numai la încãlzirea încãperilor cu pereti si plafoane incombustibile, în încãperile de locuit cu respectarea urmãtoarelor prevederi:

  • Sobele fãrã acumulare de cãldurã se vor utiliza numai când sunt complet echipate(burlane, usite la focar, cenusar);
  • Distanta între sobe sau burlane si pereti, precum si între burlane si planseele combustibile, va fi de minimum 1 m dacã sunt neprotejate si de minimum 0,70 m când sunt protejate prin tencuire sau zidãrie; distanta între partea superioarã a sobei si planseul combustibil va fi de 2 m la planseele neprotejate si de minimum 1,5 m la cele protejate;
  • Pardoseala combustibilã de sub sobele metalice se va izola cu o placã de azbest de 0,5 cm acoperitã cu tablã sau printr-un postament de cãrãmidã, beton cu grosimea de 6 cm. Aceastã protectie va depãsi perimetrul sobei, lateral cu 25 cm si în fata focarului cu 50 cm. Dacã picioarele sobei sunt scurte, perimetrul va avea o grosime de minimum 25 cm.;
  • Distanta dintre sobã si peretele combustibil din fata focarului nu va fi mai micã de 1,25 m.

26. La exploatarea sistemelor de încãlzire cu sobe în gospodãriile populatiei se va avea în vedere ca:

  • Înainte de utilizare sobele si cosurile de fum sã fie verificate, reparate, curãtate si puse în perfectã stare de functionare;
  • Curãtarea cosurilor se va face ori de câte ori este nevoie, însã nu mai rar ca odatã la douã luni;
  • Este interzis a se utiliza sobe si cosuri fisurate, fãrã usiþe la focare si cenusare sau izolate necorespunzãtor fatã de elementele combustibile ale clãdirilor;
  • Pe timpul functionãrii  sobelor, usitele de alimentare se mentin închise;
  • Se va evita aprinderea focului utilizând benzinã, petrol sau alte lichide inflamabile;
  • Lãsarea fãrã supraveghere a sobelor sau suprasolicitarea lor termicã este interzisã;
  • Depozitarea lemnelor, cãrbunilor sau a altor materiale combustibile sã nu se facã pe sobe sau în preajma lor;
  • Cenusa se va evacua periodic într-un loc stabilit si amenajat în acest scop, fãrã pericol de incendiu si numai dupã ce se vor stinge resturile de jar;
  • Se va evita folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului;

27. Cosurile pentru evacuarea fumului se vor amplasa astfel sã se evite aprinderea elementelor combustibile din vecinãtatea lor. Pentru aceasta se vor respecta urmãtoarele:

  • La trecerea prin plansee zidãria cosului se va îngrosa cu un strat de 0,25 m, lãsându-se un spatiu de 0,2 m între aceastã zidãrie si elementele combustibile ale planseului;
  • Între zidãria cosului si elementele planseului se introduce un strat de azbest sau douã straturi de pâslã îmbibatã cu argilã;
  • Pardoseala sau umplutura combustibilã trebuie sã fie pusã în dreptul îngrosãrii si sã nu atingã zidãria cosului;
  • Grinzile încastrate în peretii din apropierea cosurilor trebuie sã pãstreze fatã de canalele de fum o distantã de 0,25 m. Grinzile care nu pot fi amplasate la aceastã distantã, precum si cele care prin pozitia lor ar trebui sã intersecteze zidãria cosurilor, vor fi sprijinite pe grinzile vecine prin intermediul unor juguri, astfel încât între capetele lor si zidãria cosurilor, sã se pãstreze distana cerutã;
  • Cosurile de fum practicate în pereti combustibili vor avea zidãria îngrosatã, astfel încât distanta dintre canalul de fum si elementele combustibile ale peretilor sã nu fie mai micã de 0,25 m;
  • Distanta dintre fata exterioarã a cosurilor si elementele combustibile ale acoperisului nu trebuie sã fie mai micã de 0,10 m în cazul când zidãria cosului este mai groasã de 12,5 cm din aceastã distantã se admite sã se scadã grosimea suplimentarã a zidãriei, fãrã ca spatiul liber dintre elementele combustibile ale acoperisului si zidãria cosului sã fie mai mic de 3 cm, cãpriorii sau fermele care nu pot respecta aceastã distantã, se vor rezema pe juguri;
  • La trecerea prin încãperi, zidãria cosurilor trebuie bine întretinutã si rostuitã, bine umplutã cu mortar, nu se admite sub nici un motiv existenta fisurilor în zidãria cosurilor;
  • Canalele de fum trebuie sã fie de regulã verticale. În cazuri exceptionale se admite devierea lateralã de maximum 30 de grade. Peretii canalelor trebuie sã fie netezi si sã aibã aceiasi grosime ca si restul cosului;
  • Cosurile de fum trebuie sã fie prevãzute cu usite pentru curãtire. Aceste usite trebuie sã fier executate din materiale incombustibile si sã fie duble în pod, usitele din pod se vor amplasa la maximum 1,20 m de elementele combustibile ale acoperisului.

28. La racordarea sobelor cu canalele de fum din cosuri, trebuie sã se tinã seama de urmãtoarele:

  • Distanta dintre suprafata exterioarã a canalelor de racordare si planseu sau pardoselii combustibile, sã fie de minimum:

-         0,50 m dacã acestea sunt neprotejate;

-         0,38 m dacã acestea sunt protejate;

29. La clãdirile cu învelitori combustibile, cosurile trebuie sã aibã înãltimea de minimum 0,80 m si vor fi amplasate lângã coama acoperisului;

30. Pentru sobele de încãlzire cu gaze, cosurile pentru evacuarea gazelor arse vor fi executate conform normelor de prevenire si stingere a incendiilor în vigoare. Cosurile pentru astfel de sobe vor fi de executie care sã asigure mentinerea flãcãrii, fãrã pericol de stingere a flãcãrii prin curenti de aer;

31. Este interzisã racordarea sobelor la cosuri metalice sau scoaterea burlanelor prin ferestre, pe sub streasinã etc.

32. La sobele alimentate cu combustibil gazos se vor respecta urmãtoarele:

  • înainte de aprinderea focului se verificã focarele si se aerisesc 10 minute, iar aprinderea se va face respectându-se principiul ”gaz pe flacãrã”;
  • întretinerea, verificarea, repararea sau modificarea se va face numai de cãtre personal autorizat respectându-e Normativul I6-1996;
  • nu se vor introduce deasupra arzãtorului de gaze materiale sau deseuri combustibile care pot astupa orificiile de refulare a gazului;
  • se vor utiliza numai arzãtoare de gaze omologate si dimensionate potrivit locului de utilizare;
  • în cazul în care se constatã miros de gaze înainte de a se aprinde focul, în mod obligatoriu se va face aerisirea încãperilor în vederea evacuãrii gazelor, urmãrindu-se si înlãturarea deficientelor care au provocat scurgerile de gaze.
  • oprirea functionãrii sobelor alimentate cu gaze se va face închizând robinetul de serviciu, robinetul de sigurantã, închizându-se numai în cazul când primul este defect;

33. În cazul utilizãrii buteliilor de gaze lichefiate se va proceda astfel:

  • Utilizarea furtunurilor de racord în stare defectã si fãrã coliere de protectie,
    • Este interzisã racordarea aparatelor si mijloacelor de încãlzire direct, fãrã reductor de presiune,
    • Amplasarea buteliilor în apropierea surselor de radiatii termice intense,
    • Utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în subsolul clãdirilor,
    • Transportare, manipularea sau folosirea buteliilor în altã pozitie decât cea verticalã, rãsturnarea, lovirea lor etc,
    • Folosirea în stare defectã a buteliilor si instalatiilor aferente (furtun, reductor de presiune),
    • Depozitarea buteliei se va face într-un loc ferit de cãldurã si de razele solare, unde nu existã materiale combustibile sau explozive,
    • Buteliile pline cu gaze lichefiate aflate în depozite vor fi periodic controlate spre a se constata dacã robinetele lor sunt bine închise.

34. Reguli de prevenire si stingere a incendiilor la exploatarea instalaþiilor electrice:

  • Este interzis sã se foloseascã instalatii si aparate electrice defecte sau improvizate, cu conductori neizolati, cu prize sau întrerupãtoare defecte, doze si derivatii fãrã capace;
  • Este interzisã folosirea sigurantelor fuzibile supradimensionate, fuzibilul fiind înlocuit cu litã. Înlocuirea sigurantelor se va face numai de personal autorizat;
  • Nu este permis sã fie lãsat sub tensiune, fãrã supraveghere, nici un fel de aparat electric: fier de cãlcat, resou, radiator etc.;
  • Este interzisã executarea sau modificarea instalatiilor electrice de cãtre personal neautorizat;

35. Reguli si mãsuri de prevenire si stingere a incendiilor la adãposturi de animale, magazii si alte dependinte asemãnãtoare:

  • Este interzis a se intra în aceste constructii cu lumânãri, chibrituri aprinse sau lãmpi de petrol, iluminatul realizându-se cu corpuri de iluminat electrice prevãzute cu globuri de protectie sau cu felinare de vânt în stare bunã, cablurile electrice vor fi pozate numai pe materiale incombustibile;
  • În grajduri, magazii, suri este interzis fumatul sau accesul cu foc deschis;
  • Usile grajdurilor vor fi construite fãrã praguri si se vor deschide spre exterior. Nu este permisã blocarea usilor cu diferite obiecte sau materiale;
  •  Încãlzirea grajdurilor este admisã numai cu sobe fixe, construite din cãrãmidã, iar aprinderea si alimentarea focului trebuie sã se facã numai din exterior;
  • nu este permisã depozitarea în magazii  sau alte dependinte a oricãrui fel de carburant – petrol, benzinã etc. în cantitate mai mare de 25 litri. Aceastã cantitate trebuie pãstratã în bidoane metalice bine închise si la locuri ferite;
  • este interzisã folosirea afumãtorilor improvizate care  prezintã pericol de incendiu (în magazii, suri, sau instalate în apropierea materialelor combustibile)

36. Reguli de prevenire si stingere a incendiilor la depozitarea furajelor, paielor si a altor materiale:

  • furajele, paiele si alte materiale combustibile vor fi depozitate, dupã posibilitãti, cât mai departe de casã, bucãtãrii de varã, cuptoare, magazii etc.;
  • este interzis folosirea focului deschis sau a mijloacelor de iluminat cu flacãrã liberã pe lângã furaje si materiale combustibile.
  • În apropierea locului de depozitare a furajelor, paielor etc. este interzis;
  • Focurile deschise fãcute în curti trebuie sã fie supravegheate. Pe timp de vânt este interzisã folosirea focului deschis în curti , pe strãzi;

37. Reguli de prevenire a incendiilor la folosirea bucãtãriilor de varã, cuptoarelor si masinilor de gãtit:

  • Este interzis a se instala cuptoare, masini de gãtit sau bucãtãrii de varã improvizate în apropierea grajdurilor, surilor, locurilor de depozitare a furajelor si a altor materiale combustibile;
  • Este interzis a se scoate burlanele de metal pe fereastrã sau pe sub stresini fãrã sã fie izolate pe pãrtile combustibile ale constructiei. Izolarea burlanelor se face pe o distantã de 40 cm de o parte si de alta a locului de trecere, prin lãsarea unei distante de cel putin 15 cm între fata exterioarã a burlanului si elementele combustibile precum si prin îmbrãcarea burlanului cu un strat gros de 5 cm din vatã de sticlã tencuitã, sau cu un alt material termoizolant. Când acoperisul este construit din material combustibil, nu este permisã scoaterea burlanului sub stresinã;
  • Cenusa nu trebuie aruncatã la întâmplare, pe lângã furaje, suri, grajduri sau alte materiale combustibile. Cenusa se va depozita într-o groapã anume amenajatã, dupã ce mai întâi a fost stins cu apã jãraticul rãmas în ea.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   

reclama

» Dispozitii generale PSI
Dispozitii generale P.S.I. Ordin nr. 108 din 1 august 2001 pentru aprobarea Dispozitiilor generale privind reducerea riscur
Mai multe detalii
» Legislatie specifica PSI
 Legislatie specificã pentru prevenirea incendiilor HOTÃRÂRE   Nr. 1489 din  9 sept
Mai multe detalii