Din cele mai vechi timpuri,cuptorele cu lemne au fost utilizate pentru a coace pâinea si alte produse alimentare. Originea sa este pierduta în timp, dar ne duce înapoi la originea pâinii.
In trecut,singura modalitate de a coace a fost printr-un cuptor cu lemne. In prezent,aceste cuptoare nu mai servesc doar la coacerea painii.O pizza coapta pe vatra unui cuptor cu lemne nu va putea fi comparata nici pe departe cu cea coapta in alte tipuri de cuptoare.La fel,si o deliciasa friptura de carne.Cuptorul cu lemne ofera produselor preparate,o aroma savuroasa,care nu poate fi raelizata cu alte tipuri de cuptoare.
Instalarea unui cuptor cu lemne în casa dumneavoastrã vã permite sã gãtiti într-un mod sãnãtos,sa va bucurati de delicioasa savoare a gusturilor de odinioarã.
Sfaturi de gatit
Un cuptor cu lemne permite gatitul traditional cu foc de lemne pentru pizza si pâine si orice alt fel de mancare gatit in mod obisnuit la cuptor: friptura, sarmale, musaca, pui, peste, placinte, tarte, etc.
Pentru a face acest lucru, pur si simplu faceti un foc in interiorul cuptorului, lasati-l sa arda pina ramine doar jarul si incepeti coacerea.
Cateva sfaturi pentru diferite preparate:
Pentru Pizza:
Incalziti cuptorul cu 1 ora inainte, cu 4-7 busteni. Cand jarul este gata, impingeti-l catre margini. Curatati cu o perie centrul cuptorului, introduceti pizza si lasati la copt aproximativ 2-4 minute.
Pentru mancarurile care necesita un vas:
Friptura, sarmale, pui, gratinate, etc. Preincalziti cuptorul ca pentru pizza. Introduceti vasul dupa ce l-ati acoperit cu o folie de aluminiu pentru a permite coacerea in profunzime. Cand este aproape gata indepartati folia de aluminiu pentru rumenire.
Pentru gratar:
Faceti un foc din 3-4 busteni. Impingeti jarul catre margine. Introduceti gratarul cu picioare pe care ati asezat carnea / pestele, etc. Atentie: timpul de gatire este foarte scurt. Dupa ce ati terminat readuceti jarul pe centru pentru a arde grasimea scursa.
Pentru paine:
Incalziti cuptorul pina ce cupola devine alba (piroliza). Scoateti tot jarul din cuptor. Asteptati pina ce temperatura scade intre 200 si 250 grade Celsius, pe urma introduceti painea si inchideti usa.
NOTA:
Majoritatea felurilor de mancare se gatesc fara usa, mai putin: paine, tarte si alte coaceri lente pentru care se scoate jarul.
|